Spody do kruchych babeczek

 Spody do kruchych babeczek

Spody do kruchych babeczek
Spody do babeczek
Spody do babeczek

  Doskonałe spody do kruchych babeczek, które możemy powypełniać dowolnymi słodkimi masami, bitą śmietaną, kremami czy budyniem, wyczarowując jednocześnie małe słodkie mini cudeńka. U nas lubimy takie babeczki z kremem budyniowym lub z kremem mascarpone. Czasem wystarcza tylko bita śmietana i pyszne sezonowe owoce, aby sprawić przyjemność moim domowym łasuchom. Ozdabiając krem czy masę czekoladą, kolorowymi posypkami czy owocami babeczki stają się mega kolorowe i kuszące. 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy
  • Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagniatamy ciasto
  • Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy na min 1 godzinę w lodówce
  • W tym czasie foremki ( u mnie metalowe ) smarujemy masłem
  • Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim wnętrze foremek
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok10-12 minut do momentu aż brzegi babeczek zaczną się rumienić

Komentarze