Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i tłuczonymi ziemniakami

 Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i tłuczonymi ziemniakami

Żurek wielkanocny z pulpecikami z białek kiełbasy i z tłuczonymi ziemniakami
Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i z tłuczonymi ziemniakami
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy

     Żurek u nas jada się nie tylko przy okazji Wielkanocy, gdyż mój mąż jest jego wielkim fanem. Przyrządzamy go więc w różnych odsłonach. Tym razem odsłona świąteczna, bo z naszymi ulubionymi pulpecikami z białej kiełbasy. Są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.

Żurek wielkanocny

Składniki:

  • ok 1,5 litra wywaru z jarzyn ( marchewka, pietruszka, kawałek selera, por )
  • 500 ml zakwasu na żurek ( domowy lub kupny )
  • 300 g białej kiełbasy parzonej+ 3-4 łyżki bułki tartej, 1 ząbek czosnku, 2 żółtka, szczypta majeranku) )
  • 200 g boczku wędzonego 
  • 2 ząbki czosnku
  •  liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • ziemniaki, jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  • W wodzie gotujemy ok 45 min marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek korzenia selera oraz kawałek pora. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Powinniśmy po ugotowaniu uzyskać ok 1,5 litra bulionu warzywnego
  • Białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub po prostu dokładnie rozgniatamy widelcem. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy żółtka oraz bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy szczyptą majeranku. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do wywaru
  • Do wywaru z warzyw wlewamy zakwas na żurek. Wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby na dnie butelki/słoika nie pozostał osad
  • Do żurku dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Zurek doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu żurek zacznie powoli gęstnieć. Gotujemy kilka minut
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę, delikatnie ją solimy i wrzucamy do niej pulpeciki. Gotujemy kilka minut. Odcedzamy i przekładamy do żurku
  • Żurek doprawiamy solą, delikatnie pieprzem oraz obficie majerankiem
  • Zabielamy śmietanką
  • Żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami, pulpecikami z białej kiełbasy oraz z gotowanym jajkiem

Komentarze