Deser z kaszy manny z białą czekoladą i sosem truskawkowym
Deser z kaszy manny z sosem truskawkowym |
Deser z kaszy manny z sosem truskawkowym |
Deser z kaszy manny |
Deser z kaszy manny jest pysznym, sycącym daniem, które możemy zaserwować na podwieczorek, ale też jako drugie śniadanie. Zamiast sosu truskawkowego można przyrządzić malinowy lub jagodowy. Ja akurat chciałam wyczyścić zamrażarkę z owoców z tamtego roku, bo przecież czeka nas już niedługo nowy sezon truskawkowy i trzeba robić miejsce na nowe zapasy. Deser z manny w połączeniu z owocami jest smaczną i zdrową alternatywą dla innych słodkich dań.
Składniki: ( na 2 porcje )
- 350 ml mleka ( krowiego lub roślinnego )
- 4 łyżki kaszy manny
- 6 kostek białej czekolady czyli z 1 tradycyjnej czekolady 2 rządki
- 25 dag świeżych lub mrożonych truskawek
- 1-2 łyżeczki kisielu typu gorący kubek o smaku truskawkowym
- 0,5-1 łyżeczki cukru
- owoce : truskawki, maliny itp
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem czekolady. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia
- Do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę i cały czas mieszamy
- Gotujemy mieszając, aż kaszka zgęstnieje
- Kaszkę przelewamy do dwóch filiżanek opłukanych zimną wody i zostawiamy do wystygnięcia
- Przygotowujemy sos: w rondelku zagotowujemy ok 100 ml wody i wrzucamy do niego truskawki. Gotujemy mieszając, aż truskawki się rozpadną. Dosładzamy ok połową łyżeczki cukru. Sos można zblendować na gładko lub pozostawić z cząstkami truskawek ( ja nie blenduje ). Do sosu dodajemy łyżeczkę kisielu typu Gorący kubek, aby zagęścić sos. Jeśli sos jest nadal rzadki możemy dodać kolejną łyżeczkę. Ten kisiel nie wymaga zagotowywania, wystarczy tylko zamieszać.
- Odwracając filiżankę przekładamy kaszkę na talerzyki
- Kaszkę oblewamy sosem truskawkowym i dekorujemy owocami
Komentarze
Prześlij komentarz