Domowy smalec ze skwarkami i cebulą
Domowy smalec ze skwarkami i słoniną Domowy smalec ze skwarkami i słoniną Domowy smalec
Któż nie lubi domowego smalcu? Wiadomo, że bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Smalec domowy idealnie smakuje ze świeżym chlebem. Można zagryźć dodatkowo kiszonym ogórkiem! Pysznie i niedrogo. Przywołuje dodatkowo wspomnienia dzieciństwa. Mi najbardziej smakuje chyba wersja smalcu, którą dziś przedstawiam. Tylko słonina, cebula i majeranek. Sól dopiero na posmarowaną smalcem kromkę.
Składniki:
- 500 g słoniny
- 1 duża cebula
- majeranek
- sól
Sposób przygotowania:
- Słoninę kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy na patelnię. Smażymy, aż skwarki nabiorą złotawego koloru
- Do wytopionej słoniny dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy dalej, aż do zeszklenia cebuli
- Gdy cebula się już zeszkli dodajemy ok pół łyżeczki majeranku
- Skwarki i tłuszcz przelewamy do naczynia, w którym smalec będzie zastygał. Po ostygnięciu słoik/ naczynie ze smalcem wkładamy do lodówki
- Gdy smalec stężeje możemy nim smarować pieczywo. Najlepiej smakuje ze świeżo upieczonym chlebem. Smalec na kromce posypujemy solą
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam