Fit ciasto bananowe bez cukru
Fit ciasto bananowe bez cukru |
Ciasto bananowe bez cukru |
To ciasto bananowe należy do moich ulubionych ciast. Robi się go szybko, bez miksera. Nie ma w nim cukru. Jest tylko słodycz pochodząca z bananów i suszonych daktyli. Tym razem dodałam też rodzynki. Ciasto bananowe jest pyszne, wilgotne, zawsze się udaje i jak na ciasta, które są zwykle pełne cukru, to można określić jako fit. Zrobiłam go na mące chlebowej 650. Tylko 5 łyżek oleju, więc można jeść bez wielkich wyrzutów sumienia. Do tego jest na prawdę smaczne i szybkie w wykonaniu. Do upieczenia ciasta bananowego potrzebujemy mocno przejrzałych bananów. U mnie akurat zalegały. Skórka miała już brązowe kropeczki. Nikt nie chciał ich jeść na surowo. A takie banany są najzdrowsze, choć rzeczywiście są już trochę muliste. Do pieczenia za to idealne i mają więcej słodyczy.
Składniki:
- 4 średnie mocno dojrzałe banany
- 260 g mąki pszennej ( można użyć tortowej, ale też mąki typu 650 )
- 5 łyżek oleju ( u mnie rzepakowy )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g suszonych daktyli bez pestek
- garść rodzynek
- 1 jajko
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 15-20 minut, aż miękną. Następnie odciskamy dobrze wodę i rozgniatamy widelcem lub łyżką. Można zmiksować. Ja rozgniatam, więc jakieś większe kawałeczki daktyli trafiają się w cieście
- Mąkę mieszamy z sodą
- Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy olej, jajko i rozgniecione/ zmiksowane daktyle. Mieszamy
- Składniki suche mieszamy z mokrymi dodając jeszcze rodzynki
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wyrównujemy
- Pieczemy ok 1 godziny w temp 180 stopni
- Po upieczeniu foremkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i chwytając za papier wyjmujemy z niej ciasto. Studzimy
Fit ciasto bananowe bez cukru |
Komentarze
Prześlij komentarz