Fit ciasto bananowe bez cukru

 Fit ciasto bananowe bez cukru

Fit ciasto bananowe bez cukru
Ciasto bananowe bez cukru

    To ciasto bananowe należy do moich ulubionych ciast. Robi się go szybko, bez miksera. Nie ma w nim cukru. Jest tylko słodycz pochodząca z bananów i suszonych daktyli. Tym razem dodałam też rodzynki. Ciasto bananowe jest pyszne, wilgotne, zawsze się udaje i jak na ciasta, które są zwykle pełne cukru, to można określić jako fit. Zrobiłam go na mące chlebowej 650. Tylko 5 łyżek oleju, więc można jeść bez wielkich wyrzutów sumienia. Do tego jest na prawdę smaczne i szybkie w wykonaniu. Do upieczenia ciasta bananowego potrzebujemy mocno przejrzałych bananów. U mnie akurat zalegały. Skórka miała już brązowe kropeczki. Nikt nie chciał ich jeść na surowo. A takie banany są najzdrowsze, choć rzeczywiście są już trochę muliste. Do pieczenia za to idealne i mają więcej słodyczy. 

Składniki:

  • 4 średnie mocno dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej ( można użyć tortowej, ale też mąki typu 650 )
  • 5 łyżek oleju ( u mnie rzepakowy )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  • Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 15-20 minut, aż miękną. Następnie odciskamy dobrze wodę i rozgniatamy widelcem lub łyżką. Można zmiksować. Ja rozgniatam, więc jakieś większe kawałeczki daktyli trafiają się w cieście
  • Mąkę mieszamy z sodą
  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy olej, jajko i rozgniecione/ zmiksowane daktyle. Mieszamy
  • Składniki suche mieszamy z mokrymi dodając jeszcze rodzynki
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wyrównujemy
  • Pieczemy ok 1 godziny w temp 180 stopni
  • Po upieczeniu foremkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i chwytając za papier wyjmujemy z niej ciasto. Studzimy

Fit ciasto bananowe bez cukru

Komentarze