Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Kapuśniak na wędzonych żeberkach

   Kapuśniak należy do naszych ulubionych dań. Często przygotowuję go na wędzonych żeberkach, które zawsze są do kupienia w sklepie mięsnym niedaleko mojego domu. Więc ostatnio zawsze jest na wędzonych żeberkach. Ilość składników, które podaję, starcza na na prawdę duży gar tego pysznego dania. Zwykle jemy go dwa dni, a co zostanie to pasteryzuję w dużych słoikach i za kilka dni czy kilkanaście dni znów mamy pyszny obiad bez gotowania. Tak więc kapuśniak gotuję bez ziemniaków, bo zwykle jakąś jego część wekuję. Kapuśniak rewelacyjnie smakuje z ziemniakami, które dogotowuję osobno, ale też można go podać z ulubionym pieczywem.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 kg wędzonych żeberek
  • ok 30 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • sól i pieprz
  • kminek, majeranek, liść laurowy ( 3-4 sztuki ), kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
  • Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Ja zwykle tak, żeby w każdym kawałku były dwie kosteczki. W garnku zalewamy je wodą i gotujemy ok 40 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy
  • W drugim garnku gotujemy odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Sok zostawiamy, gdyby kapuśniak był zbyt mało kwaśny. Kapustę zalewamy wodą, tak aby zakryła kapustę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Ścieramy na dużych oczkach marchewkę. Gotujemy podobnie jak żeberka ( ok 40 min ) najlepiej równolegle
  • Mięso wyjęte z wody oddzielamy od kości. Większość mięsa oddzielam, ale zostawiam też kilka kawałków mięsa z kością. Mięso wrzucamy do gotującej się kapusty i gotujemy dalej dodając łyżeczkę kminku
  • Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jak wytopi się z niego tłuszcz to dodajemy pokrojoną na drobno cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Następnie przerzucamy do gotującej się potrawy
  • Całość gotujemy kolejne 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka i smaki się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec majerankiem ( ok 1 łyżka ) i chwilę razem gotujemy
  • Osobno dogotowujemy ziemniaki lub podajemy z chlebem

Komentarze