Kotlety z kaszy jęczmiennej, cukinii i pieczarek

 Kotlety z kaszy jęczmiennej, cukinii i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej, cukinii i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej, cukinii i pieczarek
Kotlety z kaszy jęczmiennej, cukinii i pieczarek

  Dziś zapraszam po przepis na pyszne kotleciki z kaszy jęczmiennej. Dodatkowo do kaszy dodałam pieczarki i cukinię. Danie smaczne, pożywne. Kotleciki podane z ulubioną surówką i ewentualnie z sosem będą stanowić sycący obiad. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 młoda cukinia ( ok 300 g )
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki tartej bułki do masy na kotlety + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy do odparowania płynu. Pieczarki przekładamy do miski z kaszą
  • Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy, a po chwili odciskamy z cukinii wodę i przekładamy ją na patelnię po pieczarkach ( wcześniej dodajemy łyżkę oleju ) i chwilę podsmażamy. Przekładamy do miski z kaszą 
  • Kaszę z pieczarkami i cukinią blendujemy, ale tylko tak z grubsza, nie na całkiem gładko
  • Do masy dodajemy bułkę tartą, pieprz, ewentualnie sól ( wszystkie składniki wcześniej były solone ), pieprz ziołowy oraz jajko. Mieszamy
  • Z masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Należy delikatnie odwracać na drugą stronę, bo kotleciki są delikatne
  • Kotleciki podajemy z ulubioną surówką i ewentualnie z sosem ( u mnie pieczarkowy )

Komentarze