Kruche babeczki z kremem mascarpone

 Kruche babeczki z kremem mascarpone

Kruche babeczki z kremem mascarpone
Kruche babeczki z kremem mascarpone

Kruche babeczki z kremem mascarpone


Kruche babeczki z kremem mascarpone

     Domowe kruche babeczki można wypełnić smakowitym kremem mascarpone, co też zrobiłam. Moje domowe łasuchy pochłonęły je szybciutko, mimo, że było ich dwadzieścia sztuk. Ten krem należy do moich ulubionych. Używam go do tiramisu i innych deserów. Babeczki miałam przystroić owocami, ale ostatecznie skończyło się na lentilkach czyli drażetkach czekoladowych w kolorowej cukrowej glazurze. Lentilki są bardzo kolorowe, więc deser wygląda atrakcyjnie. Zwłaszcza chętnie sięgają po ten deser dzieci, bo jest i smakowicie i kolorowo.

Kruche babeczki z kremem mascarpone

Składniki: 

Na spody babeczek:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Na krem do wypełnienia babeczek:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo:
  • lentilki lub inne kolorowe drażetki z czekolady ( np M&M's )
Sposób przygotowania:
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy
  • Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagniatamy ciasto
  • Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy na min 1 godzinę w lodówce
  • W tym czasie foremki ( u mnie metalowe ) smarujemy masłem
  • Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim wnętrze foremek
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok10-12 minut do momentu aż brzegi babeczek zaczną się rumienić
  • Przygotowujemy krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodając do niej cukier puder i śmietan-fix. Ubijamy do momentu, aż śmietanka uzyska sztywną konsystencję. Nie ubijamy zbyt długo, bo śmietana się zważy
  • Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach lub po prostu łopatką, co wg mnie jest wygodniejsze i szybsze. Połączenie śmietanki i sera źle się miesza mieszadłem miksera
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką ( tylką ) i napełniamy nim babeczki
  • Tuż przed podaniem dekorujemy je czekoladowymi drażetkami. Drażetki dodajemy tuż przed podaniem, bo gdy dłużej postoją barwnik z drażetek przechodzi do kremu
  • Z podanej ilości wychodzi ok 20 sztuk babeczek

Komentarze