Papryczki faszerowane mięsem
Papryki faszerowane mięsem |
Papryki faszerowane mięsem |
Papryki faszerowane mięsem z piekarnika
Faszerowane papryczki są pysznym i efektownym daniem. Do faszerowania wybieram szpiczaste papryczki, które mają cieńszy miąższ i szybciej miękną. Do faszerowania należy wybrać papryczki, które nie są spłaszczone lecz mają okrągły przekrój. Trudno podać dokładną ilość papryk, jaka będzie potrzebna, gdyż trafiają się i większe i mniejsze. Ja użyłam 6 papryk do faszerowania i jednej do farszu.
Składniki:
- czerwone szpiczaste papryki ( ilość w zależności od ich wielkości )
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- 10 dag tartego sera żółtego ( mozzarella z bloku )
- sól i pieprz
- 2-3 pieczarki
- Sposób przygotowania:
- Papryki przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne
- Przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i dodajemy zmielone mięso oraz drobno pokrojone pieczarki. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu spod mięsa
- Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną 1 paprykę oraz czerwoną cebulę
- Na koniec dodajemy passatę, tyle, aby mięso nadal pozostawało zwarte. Doprawiamy pieprzem.
- Przygotowany farsz nieco studzimy, a potem dodajemy do niego garść startej mozzarelli i mieszamy
- Farszem wypełniamy papryczki i z wierzchu posypujemy je resztą sera
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25-30 minut, aż papryki lekko zmiękną
Komentarze
Prześlij komentarz