Papryczki faszerowane mięsem

 Papryczki faszerowane mięsem

Papryki faszerowane mięsem
Papryki faszerowane mięsem

Papryki faszerowane mięsem z piekarnika

     Faszerowane papryczki są pysznym i efektownym daniem. Do faszerowania wybieram szpiczaste papryczki, które mają cieńszy miąższ i szybciej miękną. Do faszerowania należy wybrać papryczki, które nie są spłaszczone lecz mają okrągły przekrój. Trudno podać dokładną ilość papryk, jaka będzie potrzebna,  gdyż trafiają się i większe i mniejsze. Ja użyłam 6 papryk do faszerowania i jednej do farszu.

Składniki:

  • czerwone szpiczaste papryki ( ilość w zależności od ich wielkości )
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • 10 dag tartego sera żółtego ( mozzarella z bloku )
  • sól i pieprz
  • 2-3 pieczarki

    Sposób przygotowania:

    • Papryki przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne
    • Przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i dodajemy zmielone mięso oraz drobno pokrojone pieczarki. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu spod mięsa
    • Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną 1 paprykę oraz czerwoną cebulę 
    • Na koniec dodajemy  passatę, tyle, aby mięso nadal pozostawało zwarte. Doprawiamy pieprzem. 
    • Przygotowany farsz nieco studzimy, a potem dodajemy do niego garść startej mozzarelli i mieszamy
    • Farszem wypełniamy papryczki i z wierzchu posypujemy je resztą sera
    • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25-30 minut, aż papryki lekko zmiękną

Komentarze