Pieczeń rzymska z pietruszką

 Pieczeń rzymska z pietruszką

Pieczeń rzymska z pietruszką

Pieczeń rzymska z pietruszką

Pieczeń rzymska z pietruszką

Klasyczna pieczeń rzymska z dodatkiem dużej ilości pietruszki zawsze mile jest widziana na naszym stole. Można ją podać do pieczywa na zimno w towarzystwie warzyw lub też na ciepło do ziemniaków. I wówczas koniecznie trzeba przygotować sos, najlepiej chrzanowy lub koperkowy. Takie danie najlepiej smakuje podane dodatkowo z sałatką z buraczków.

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej
  • duży pęczek pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 zwykła bułka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia cebuli 
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, kroimy i mielimy
  • Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zezłocenia
  • Pietruszkę drobno siekamy
  • Do mięsa dodajemy przestudzoną cebulę, posiekaną pietruszkę, jajka, bułkę namoczona w ciepłej wodzie i dokładnie odciśniętą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę
  • Mięso przekładamy do podłużnej formy. Ja wykładam ją papierem do pieczenia, ale można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą 
  • Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy go ok 1,5 godziny w 180 stopniach, aż klops ładnie się zarumieni. Podczas pieczenia powstanie sporo płynu. 
  • Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, aby łatwiej się pokroiło. Na drugi dzień nie będzie problemu z krojeniem.
  • Klopsa podajemy na ciepło do obiadu, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i buraczkami, lub tez na zimno do kanapek

Komentarze