Pieczeń rzymska z pietruszką
Pieczeń rzymska z pietruszką Pieczeń rzymska z pietruszką Pieczeń rzymska z pietruszką
Klasyczna pieczeń rzymska z dodatkiem dużej ilości pietruszki zawsze mile jest widziana na naszym stole. Można ją podać do pieczywa na zimno w towarzystwie warzyw lub też na ciepło do ziemniaków. I wówczas koniecznie trzeba przygotować sos, najlepiej chrzanowy lub koperkowy. Takie danie najlepiej smakuje podane dodatkowo z sałatką z buraczków.
Składniki:
- 1,4 kg łopatki wieprzowej
- duży pęczek pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 zwykła bułka
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia cebuli
Sposób wykonania:
- Mięso myjemy, kroimy i mielimy
- Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zezłocenia
- Pietruszkę drobno siekamy
- Do mięsa dodajemy przestudzoną cebulę, posiekaną pietruszkę, jajka, bułkę namoczona w ciepłej wodzie i dokładnie odciśniętą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę
- Mięso przekładamy do podłużnej formy. Ja wykładam ją papierem do pieczenia, ale można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
- Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy go ok 1,5 godziny w 180 stopniach, aż klops ładnie się zarumieni. Podczas pieczenia powstanie sporo płynu.
- Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, aby łatwiej się pokroiło. Na drugi dzień nie będzie problemu z krojeniem.
- Klopsa podajemy na ciepło do obiadu, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i buraczkami, lub tez na zimno do kanapek
Komentarze
Prześlij komentarz