Pizza bolognese na tortilli

 Pizza bolognese na tortilli

Pizza bolognese na tortilliPizza 
Pizza bolognrse na tortilli

      Pizza bolognese na tortilli to najszybsza wersja pizzy, a jednocześnie bardzo smaczna. Na mój gust nie gorsza od pizzy na tradycyjnym spodzie. Sos bolognese robię zawsze w ilości, która starcza na dwa dni. W pierwszy dzień zwykle makaron. Na drugi dzień robię szybką wersję pizzy na tortilli. Sos bolognese czeka w lodówce, gotowy ser tarty ( kupuję ostatnio właśnie już gotową tartą mozzarellę ) i tortille. Tylko nałożyć sos i ser na tortille i zapiec. Obiad gotowy w 30 minut, licząc już czas zapiekania. Jeśli się spieszymy proponuję uproszczoną wersję sosu bolognese.

Składniki:

Na sos bolognese:

  • 1 kg mięsa wieprzowego ( biodrówka, łopatka )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 passata pomidorowa ( 750 ml )
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • oregano i bazylia
Dodatkowo:
  • placki tortilli
  • ser mozzarella z bloku (  ja kupuję gotowy tarty )
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy. Cebulę drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy
  • Do cebuli dodajemy mięso i mieszając go w celu pozbycia się grudek smażymy, aż spod mięsa odparuje płyn. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
  • Gdy mięso jest już usmażone dolewamy passatę pomidorową i jeszcze chwilę razem gotujemy doprawiając oregano i bazylią
  • Na tortille nakładamy sos bolognese i równo rozprowadzamy. Posypujemy startą mozzarellą, Ser obsypujemy jeszcze suszonym oregano
  • Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekamy ok 10 minut


Komentarze