Pizza bolognese na tortilli
Pizza bolognese na tortilliPizza |
Pizza bolognrse na tortilli |
Pizza bolognese na tortilli to najszybsza wersja pizzy, a jednocześnie bardzo smaczna. Na mój gust nie gorsza od pizzy na tradycyjnym spodzie. Sos bolognese robię zawsze w ilości, która starcza na dwa dni. W pierwszy dzień zwykle makaron. Na drugi dzień robię szybką wersję pizzy na tortilli. Sos bolognese czeka w lodówce, gotowy ser tarty ( kupuję ostatnio właśnie już gotową tartą mozzarellę ) i tortille. Tylko nałożyć sos i ser na tortille i zapiec. Obiad gotowy w 30 minut, licząc już czas zapiekania. Jeśli się spieszymy proponuję uproszczoną wersję sosu bolognese.
Składniki:
Na sos bolognese:
- 1 kg mięsa wieprzowego ( biodrówka, łopatka )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 passata pomidorowa ( 750 ml )
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- oregano i bazylia
Dodatkowo:
- placki tortilli
- ser mozzarella z bloku ( ja kupuję gotowy tarty )
Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy. Cebulę drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia, pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy
- Do cebuli dodajemy mięso i mieszając go w celu pozbycia się grudek smażymy, aż spod mięsa odparuje płyn. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
- Gdy mięso jest już usmażone dolewamy passatę pomidorową i jeszcze chwilę razem gotujemy doprawiając oregano i bazylią
- Na tortille nakładamy sos bolognese i równo rozprowadzamy. Posypujemy startą mozzarellą, Ser obsypujemy jeszcze suszonym oregano
- Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekamy ok 10 minut
Komentarze
Prześlij komentarz