Pizza na tortilli

 Pizza na tortilli

Pizza na tortilli

Pizza na tortilli
Pizza na tortilli

      Pizza na tortilli smakuje wybornie i jest to danie, do którego wykorzystujemy to, co mamy w lodówce. Może być szynka, pieczone mięso i wszelkie warzywa, które pasują na wierzch pizzy. Oczywiście musi być ser. Ja użyłam mozzarellę z bloku. Trochę przecieru pomidorowego, sosu pomidorowego lub salsy. U mnie zawsze mam pod ręką otwarty lub nowy przecier czy salsę, bo używam ich do wielu  potraw. Wykonanie tej pizzy jest błyskawiczne, a smakuje wybornie! Szybko, oszczędnie i smacznie! Cóż chcieć więcej.

Składniki:

  • placki tortilli
  • ser mozzarella z bloku
  • kilka łyżek przecieru lub salsy
  • dowolne warzywa: papryka, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, kukurydza, ugotowany brokuł, pieczarki
  • opcjonalnie wędlina, pieczony kurczak ....
  • oregano, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy sos pomidorowy: jeśli robimy go z przecieru to należy go nieco rozcieńczyć niewielką ilością wody, dosolić, doprawić pieprzem i oregano
  • Placki tortilli smarujemy cienko sosem i posypujemy startym serem
  • Na ser kładziemy pokrojone cienko pieczarki, paprykę, pomidory, czerwoną cebulę. Dodajemy gotowany brokuł i posypujemy kukurydzą
  • Całość posypujemy oregano
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż ser się rozpuści i warzywa nieco zmiękną
  • Możemy podać z rukolą i opcjonalnie z keczupem

Komentarze

Prześlij komentarz