Placuszki z kaszy manny z bananami

 Placuszki z kaszy manny z bananami

Placuszki z kaszy manny i bananów
Placuszki z kaszy manny i bananów
Placuszki z kaszy manny i bananów

    Pyszne, delikatne placuszki z bananami. Idealne na śniadanie lub kolację. Doskonałe na słodki deser. Szybkie do przygotowania. Proste składniki.

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka ( może być krowie lub roślinne )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 mniejsze banany
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura
Sposób przygotowania:
  • Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie zrobiły się grudki. Po chwili kasza zgęstnieje. Kaszę studzimy
  • Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i mąkę oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Mieszamy
  • Do kaszy dodajemy pokrojonego banana. Ja przekrawam go na krzyż, a potem kroję na cienkie plasterki. Mieszamy
  • Na koniec ubijamy białka i pianę delikatnie mieszamy z ciastem
  • Na patelni mocno rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto na patelnię formując placuszki. Zmniejszamy nieco moc palnika i smażymy z obu stron na złoty kolor
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami lub konfiturą

Placuszki z kaszy manny i bananów

Komentarze