Racuchy na kefirze z jabłkami

 Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy na kefirze z jabłkami
Racuchy na kefirze z jabłkami

     Szybkie racuchy. Na obiad, kolację, a może na śniadanie! Pyszne i sycące. Smakują i dużym i małym. Można je podać z miodem, cukrem pudrem, owocami albo ulubioną konfiturą. Takie racuchy to prawdziwe niebo w gębie! Należy do nich użyć takiej odmiany jabłek, które szybko robią się miękkie.

Racuchy na kefirze z jabłkami

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 170 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia, miód, konfitura, owoce ...
Sposób przygotowania:
  • Kefir mieszamy z jajkiem
  • W drugiej miseczce mieszamy mąkę z cukrami, solą i proszkiem
  • Łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy
  • Jabłka obieramy i wydrążamy środek z pestkami. Kroimy na ok półcentymetrowe krążki
  • Krążki jabłek oprószamy cynamonem
  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Do miski, w której mamy ciasto. wkładamy po 2 krążki. Łyżką nakładamy ciasto na wierzch krążka i przenosimy go na patelnię ( ja łopatką )
  • Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy ładnie się zrumienią. Nie można dać zbyt dużej mocy palnika, bo racuchy zbyt szybko się zrumienią z zewnątrz, a środek będzie niedopieczony
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach
  • Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem

Komentarze