Racuchy na kefirze z jabłkami
Racuchy na kefirze z jabłkami |
Racuchy na kefirze z jabłkami Racuchy na kefirze z jabłkami
Szybkie racuchy. Na obiad, kolację, a może na śniadanie! Pyszne i sycące. Smakują i dużym i małym. Można je podać z miodem, cukrem pudrem, owocami albo ulubioną konfiturą. Takie racuchy to prawdziwe niebo w gębie! Należy do nich użyć takiej odmiany jabłek, które szybko robią się miękkie.
Racuchy na kefirze z jabłkami |
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 1 jajko
- 170 g mąki pszennej typ 450
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jabłka średniej wielkości
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia, miód, konfitura, owoce ...
Sposób przygotowania:
- Kefir mieszamy z jajkiem
- W drugiej miseczce mieszamy mąkę z cukrami, solą i proszkiem
- Łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy
- Jabłka obieramy i wydrążamy środek z pestkami. Kroimy na ok półcentymetrowe krążki
- Krążki jabłek oprószamy cynamonem
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Do miski, w której mamy ciasto. wkładamy po 2 krążki. Łyżką nakładamy ciasto na wierzch krążka i przenosimy go na patelnię ( ja łopatką )
- Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy ładnie się zrumienią. Nie można dać zbyt dużej mocy palnika, bo racuchy zbyt szybko się zrumienią z zewnątrz, a środek będzie niedopieczony
- Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach
- Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem
Komentarze
Prześlij komentarz