Racuchy z twarogu z jabłkami

 Racuchy z twarogu z jabłkami

Racuchy z twarogu i jabłek

Racuchy z twarogu z jabłkami

Racuchy z twarogu i jabłek

    Racuchy idealne na bezmięsny obiad. Zwłaszcza dzieci będą się zajadać! Ale można też je podać na kolację lub nawet na śniadanie! Pyszne, niedrogie i pożywne. 

Składniki:

  • 300 g miękkiego twarogu półtłustego 
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jabłka
Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania gotowych racuchów

Sposób przygotowania:
  • Ser mielimy lub rozcieramy w misce za pomocą łyżki
  • Do sera dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i mieszamy
  • Białka ubijamy z solą na sztywną masę i dodajemy do twarogu. Delikatnie mieszamy
  • Do masy serowo-jajecznej przesiewamy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone w małe kawałki jabłka. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię. Ciasto jest gęste, więc można sobie pomagać drugą łyżką
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron
  • Podajemy posypane cukrem pudrem

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz