Racuchy z twarogu z jabłkami
Racuchy z twarogu i jabłek |
Racuchy z twarogu z jabłkami |
Racuchy z twarogu i jabłek
Racuchy idealne na bezmięsny obiad. Zwłaszcza dzieci będą się zajadać! Ale można też je podać na kolację lub nawet na śniadanie! Pyszne, niedrogie i pożywne.
Składniki:
- 300 g miękkiego twarogu półtłustego
- 4 jajka L
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jabłka
Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania gotowych racuchów
Sposób przygotowania:
- Ser mielimy lub rozcieramy w misce za pomocą łyżki
- Do sera dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i mieszamy
- Białka ubijamy z solą na sztywną masę i dodajemy do twarogu. Delikatnie mieszamy
- Do masy serowo-jajecznej przesiewamy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone w małe kawałki jabłka. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię. Ciasto jest gęste, więc można sobie pomagać drugą łyżką
- Smażymy na złoty kolor z obu stron
- Podajemy posypane cukrem pudrem
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam