Racuszki budyniowe z jabłkami

 Racuszki budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

    Racuchy budyniowe są szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące. To idealna propozycja na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Podajemy je z cukrem pudrem lub miodem. Dodatkowo można zapodać je z owocami, a posiłek stanie się zdrowszy i jeszcze smaczniejszy. Placuszki doskonałe dla dzieci i nie tylko.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 jajko 330 g jogurtu naturalnego ( dałam dwa kubeczki: 180 i 150 g )
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru ( 35 g )
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jabłka 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub miód do posypania / polania placuszków
Sposób przygotowania:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrami i proszkiem budyniowym
  • Dodajemy jajko i jogurt i dokładnie mieszamy
  • Na koniec dodajemy jabłka starte na dużych oczkach
  • Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor
  • Podajemy z cukrem pudrem lub miodem. Dodatkowo możemy podać z owocami

Komentarze

  1. Fajne rozwiązanie na szybkie i łatwe racuszki. Idealne na słodkie śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dodac budyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do suchych składników dosypujemy proszek budyniowy. Przeoczenie! Dzięki

      Usuń

Prześlij komentarz