Racuszki z kaszy manny i jabłek

 Racuszki z kaszy manny i jabłek

Racuszki z kaszy manny i jabłek

Racuszki z kaszy manny i jabłek

     Polecam pyszne, delikatne i niedrogie racuszki z kaszy manny. Są smaczne, łatwe do przygotowania i idealne na lekkie śniadanie lub kolację. Podane z owocami i konfiturą mogą być też smakowitym deserem, który zaspokoi gusta wszystkich domowników. Prosty skład, a tyle smaku!

Racuchy z kaszy manny i jabłek


Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy manny
  • 2 szklanki mleka ( krowiego lub roślinnego, ja użyłam owsianego )
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 jabłka 
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Odmierzamy pół szklanki kaszy manny. Wsypujemy do większej miski
  • Zagotowujemy dwie szklanki mleka i zalewamy nim kaszę. Mieszamy przez chwilę, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Po chwili kasza zgęstnieje. Należy ją nieco przestudzić
  • Do przestudzonej kaszy dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
  • Do masy wbijamy dwa jajka i znów mieszamy
  • Na koniec dodajemy 5 pełnych łyżek mąki, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto na placuszki. Skręcamy nieco moc palnika
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem

Komentarze