Racuszki z kaszy manny i jabłek
Racuszki z kaszy manny i jabłek |
Racuszki z kaszy manny i jabłek
Polecam pyszne, delikatne i niedrogie racuszki z kaszy manny. Są smaczne, łatwe do przygotowania i idealne na lekkie śniadanie lub kolację. Podane z owocami i konfiturą mogą być też smakowitym deserem, który zaspokoi gusta wszystkich domowników. Prosty skład, a tyle smaku!
Racuchy z kaszy manny i jabłek |
Składniki:
- pół szklanki suchej kaszy manny
- 2 szklanki mleka ( krowiego lub roślinnego, ja użyłam owsianego )
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 4 jabłka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Odmierzamy pół szklanki kaszy manny. Wsypujemy do większej miski
- Zagotowujemy dwie szklanki mleka i zalewamy nim kaszę. Mieszamy przez chwilę, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Po chwili kasza zgęstnieje. Należy ją nieco przestudzić
- Do przestudzonej kaszy dodajemy starte na tarce jabłka i mieszamy
- Do masy wbijamy dwa jajka i znów mieszamy
- Na koniec dodajemy 5 pełnych łyżek mąki, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Jeszcze raz wszystko mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto na placuszki. Skręcamy nieco moc palnika
- Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, owocami lub miodem
Komentarze
Prześlij komentarz