Rolada kokosowa

 Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

    Rolada biszkoptowa z masą kokosową, a właściwie to masa z serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość pyszna i w miarę szybka do wykonania. Polecam!

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
Na masę kokosową:
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
  • 60-80 g drobnych wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich cukier i proszek do pieczenia
  • Do ubitych białek dodajemy dokładnie roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie przy pomocy łopatki
  • Następnie do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto przelewamy na dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut
  • Blachę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i po chwili ciasto odwracamy papierem do góry na rozłożoną ściereczkę lub drugi papier do pieczenia. Odrywamy papier z pieczenia i ciasto zwijamy razem z papierem, ale dość luźno. Pozostawiamy tak do czasu przełożenia masą
  • Przygotowujemy krem kokosowy. Śmietanka i ser muszą być prosto z lodówki
  • Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Nie można ubijać za długo, bo masa się zetnie. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej mieszamy ale na wolniejszych obrotach, albo po prostu mieszamy go ze śmietaną za pomocą łopatki silikonowej
  • Na koniec dodajemy drobne wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy
  • Ciasto rozwijamy i nakładamy na niego masę. Rozprowadzamy ją równomiernie zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku wolne ciasto bez masy ( ok 1 cm )
  • Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku zaczynając od tego boku wypełnionego do końca masą. Roladę zawijamy w ściereczkę lub w papier do pieczenia najlepiej obsypany cukrem pudrem ( rolada nie będzie się przyklejać do ściereczki/ papieru. Końcówka ciasta musi znaleźć się pod spodem rolady
  • Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin
  • Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i ewentualnie  wiórkami

Komentarze