Rożki z tortilli z warzywami

 Rożki z tortilli z warzywami

Rożki z tortilli z warzywami
Rożki z tortilli z warzywami
Rożki z tortilli z warzywami

     Rożki z tortilli to był u mnie sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych warzyw i pieczarek, które wypadało już zużyć. I tak oto powstał smaczny farsz do tortilli, którą zwijałam na kształt rożków. Całość przesypywana tartą mozzarellą i zapieczona w piekarniku. Pyszne danie z serii tych, do których wykorzystujemy wszystko to, co nam zbywa w lodówce. Do farszu użyłam papryki szpiczastej. Ma cieńszy i łagodniejszy w smaku miąższ.

Rożki z tortilli z warzywami

Składniki:

  • tortille ( u mnie 5 placków )
  • mała puszeczka kukurydzy
  • mała cukinia
  • pół brokułu
  • 3 szpiczaste papryczki czerwone ( średniej wielkości )
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • 200 g tartej mozzarelli
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 5-6 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy
  • Kukurydzę odsączamy
  • Cukinię kroimy na małe kawałki
  • Pieczarki obieramy i kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy na niego pieczarki i cukinię. Smażymy do odparowania płynu doprawiając solą i pieprzem
  • Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę,
  • Wszystkie warzywa mieszamy. Pieczarki, brokuł i cukinia powinny być ostudzony, Mieszamy z  serem ( 2/3 )
  • Tortille przekrawamy na pół, aby powstały nam półkola
  • Każdą połówkę tortilli zwijamy w rożek i napełniamy warzywnym farszem. Wierzch warzyw posypujemy resztą sera
  • Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy ok 15 minut
  • Podajemy z salsą pomidorową

Komentarze