Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami na pełnoziarnistym spodzie

 Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami na pełnoziarnistym spodzie

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami na cienkim  spodzie pełnoziarnistym

Pizza z szynką i pieczarkami na pełnoziarnistym spodzie

     Pizza zawsze jest u nas mile widziana. Jej przyrządzenie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, więc od czasu do czasu gości w naszym domu ku uciesze wszystkich domowych smakoszy pizzy. Tym razem przyrządziłam wersję z tradycyjną górą, ale na pełnoziarnistym spodzie. Zamiast mąki typ 450 użyłam mąki 650 i dodałam jeszcze otręby pszenne. Przy wysokiej kaloryczności naszego obiadu choć spód miał być nieco zdrowszy. Taki spód piecze się i smakuje bardzo dobrze. Zachęcam do wypróbowania takiego przepisu na spód do pizzy. Na pewno nie będziecie rozczarowani.

Składniki: ( na dwie duże pizze o cienkim spodzie )

Na ciasto:

  • 400 g mąki typ 650
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • niepełna szklanka ciepłej wody
Na wierzch pizzy:
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego + sól+ 3-4 łyżki wody +niepełna łyżeczka oregano+ szczypta soli
  • 400 g sera mozzarella ( z bloku )
  • 6 pieczarek
  • 4-5 plasterków szynki
  • suszone oregano
Sposób przygotowania:
  • Do mąki dodajemy otręby, sól i dolewamy oliwę
  • W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Wodę wlewamy do mąki. Nie całą na raz. Dopiero po wstępnym zamieszaniu ciasta możemy stwierdzić, czy należy dolać resztę
  • Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki
  • Pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość
  • Gdy ciasto rośnie kroimy pieczarki, szynkę, ścieramy ser oraz przygotowujemy sos: przecier mieszamy z wodą, solą, oregano i pieprzem
  • Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną część ponownie wkładamy do miski, a drugą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 32-34 cm, tak aby ciasto zmieściło się na blaszce z wyposażenia piekarnika
  • Blaszkę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto na pizzę
  • Ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego. Posypujemy go połową startego sera, a na nim układamy połowę pieczarek i szynki. Całość oprószamy oregano
  • Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ją ok 10-12 min na funkcji góra - dół lub na ustawieniu PIZZA, ale wówczas automatycznie pokaże nam się temperatura pieczenia
  • Możemy podać z keczupem bądź ulubionym sosem pomidorowym

Komentarze