Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami na pełnoziarnistym spodzie
Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami na cienkim spodzie pełnoziarnistym |
Pizza z szynką i pieczarkami na pełnoziarnistym spodzie |
Pizza zawsze jest u nas mile widziana. Jej przyrządzenie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, więc od czasu do czasu gości w naszym domu ku uciesze wszystkich domowych smakoszy pizzy. Tym razem przyrządziłam wersję z tradycyjną górą, ale na pełnoziarnistym spodzie. Zamiast mąki typ 450 użyłam mąki 650 i dodałam jeszcze otręby pszenne. Przy wysokiej kaloryczności naszego obiadu choć spód miał być nieco zdrowszy. Taki spód piecze się i smakuje bardzo dobrze. Zachęcam do wypróbowania takiego przepisu na spód do pizzy. Na pewno nie będziecie rozczarowani.
Składniki: ( na dwie duże pizze o cienkim spodzie )
Na ciasto:
- 400 g mąki typ 650
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- niepełna szklanka ciepłej wody
Na wierzch pizzy:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego + sól+ 3-4 łyżki wody +niepełna łyżeczka oregano+ szczypta soli
- 400 g sera mozzarella ( z bloku )
- 6 pieczarek
- 4-5 plasterków szynki
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodajemy otręby, sól i dolewamy oliwę
- W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Wodę wlewamy do mąki. Nie całą na raz. Dopiero po wstępnym zamieszaniu ciasta możemy stwierdzić, czy należy dolać resztę
- Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki
- Pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość
- Gdy ciasto rośnie kroimy pieczarki, szynkę, ścieramy ser oraz przygotowujemy sos: przecier mieszamy z wodą, solą, oregano i pieprzem
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną część ponownie wkładamy do miski, a drugą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 32-34 cm, tak aby ciasto zmieściło się na blaszce z wyposażenia piekarnika
- Blaszkę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto na pizzę
- Ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego. Posypujemy go połową startego sera, a na nim układamy połowę pieczarek i szynki. Całość oprószamy oregano
- Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ją ok 10-12 min na funkcji góra - dół lub na ustawieniu PIZZA, ale wówczas automatycznie pokaże nam się temperatura pieczenia
- Możemy podać z keczupem bądź ulubionym sosem pomidorowym
Komentarze
Prześlij komentarz