Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym

 Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym

Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym

Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym

     Pyszne zrazy z indyka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Podane z sosem pieczarkowym, moim ulubionym, jak dla mnie stanowią idealny obiad. Będzie smakował i małym i dużym. Do zrazów ziemniaki lub kasza. Pycha!

Zrazy mielone z indyka

Składniki:

  • 50 dag piersi z indyka
  • 1 małą cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała kajzerka ( nie miałam, więc użyłam 2 kromki białego chleba )
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
  • słodka papryka i majeranek
  • bio jarzynka ( mieszanka zmielonych przypraw i suszonych jarzyn ) 
Na sos:
  • 50 dag pieczarek
  • bio jarzynka 
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane / olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Mięso, cebulę, czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę ( ew chleb) mielimy
  • Do masy dodajemy żółtko oraz przyprawy
  • Wszystko dokładnie wyrabiamy
  • Z masy formujemy podłużne zrazy ( żeby mięso nie kleiło się do rąk warto zamaczać je przed formowaniem zraza w miseczce z wodą )
  • Zrazy wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą doprawioną łyżeczką jarzynki
  • Zrazy gotujemy ok 30 minut
  • W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos: na patelni ( ja używam do tego głębokiej patelni typu wok )rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i dusimy pod przykryciem ok 5-8 minut
  • Doprawiamy solą i wlewamy ok 1 szklanki bulionu przygotowanego na bazie jarzynki. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana dobrze się rozprowadziła. Doprawiamy pieprzem
  • Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy stopniowo do sosu cały czas mieszając i obserwując, czy sos nie za bardzo gęstnieje. Zagotowujemy
  • Zrazy z sosem pieczarkowym świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami oraz z kaszą jęczmienną

Komentarze