Zupa chrzanowa

 Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa

    Zupa chrzanowa jest idealna na czas Świąt Wielkanocnych. Jest pyszna, rozgrzewająca, pożywna. Zupa chrzanowa idealnie sprawdzi się też w każdej chłodniejszej porze roku. Jest to zupa, do której nie potrzebujemy wyszukanych i drogich składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki posiadamy na co dzień w swojej kuchni. Zresztą sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego ( może być np po gotowaniu warzyw na sałatkę lub zrobiony z bio jarzynki )
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 małą cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małą marchewka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • jajka na twardo
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • szczypiorek/szczypior do posypania zupy
Sposób przygotowania:
  • Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju do lekkiego zeszklenia. Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek
  • Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego cebulę z czosnkiem
  • Na tłuszczu po smażeniu cebuli smażymy marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy przez kilka minut stale mieszając. Dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok 30 minut, aż warzywa zmiękną
  • Po tym czasie do zupy dodajemy 3 łyżki tartego chrzanu. Zupę solimy i doprawiamy pieprzem
  • Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana się nie ścięła.
  • Na koniec doprawiamy majerankiem oraz dodajemy podsmażone na patelni plasterki kiełbasy
  • Zupę podajemy z jajkiem na twardo

Komentarze