Placuszki bananowe z rabarbarem

 Placuszki bananowe z rabarbarem

Placuszki bananowe z rabarbarem

Placuszki bananowe z rabarbarem

Placuszki z rabarbarem

    Dziś przepis na pyszne racuszki bananowe z rabarbarem. Placuszki robi się szybko i wykorzystuje się do nich bardzo dojrzałe banany, których u nas nikt specjalnie nie chce jeść. Skórka nakrapiana brązowymi plamkami - na takie banany nie ma u nas amatorów. Są już wtedy muliste i niezbyt smaczne, choć mega słodkie. Ale do tych placuszków są idealne. Dzięki słodkim bananom nie musimy do ciasta dodawać cukru. Ostatecznie upieczone placuszki możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo placuszki są dość słodkie. 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • pół łodygi rabarbaru
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo: ulubiona konfitura lub dżem. owoce, cukier puder
Sposób przygotowania:
  • Banany dokładnie rozgniatamy widelcem
  • Do rozgniecionych bananów dodajemy mąkę, płatki owsiane, żółtka i obrany, pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Wszystko mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Na 1 placuszka dawałam ok 2 łyżki ciasta. Olej musi być mocno rozgrzany, aby ciasto się nie rozlewało i zachowało kształt. Potem zmniejszamy moc palnika, aby placki zbyt szybko się nie zrumieniły
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą lub owocami. U mnie wszystko razem:-)

Komentarze