Tortilla z kurczakiem i pieczarkami

 Tortilla z kurczakiem i pieczarkami 

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami z grilla

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami z grilla


     Tortilla pod każdą postacią jest pyszna. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem podaję sposób na przygotowanie tortilli na grilla. Danie przygotowujemy wcześniej, a na grillu podgrzewamy tylko tyle, by wnętrze się zagrzało i ser roztopił. Pyszna, chrupiąca tortilla z mega smacznym i sycącym wnętrzem. Doskonała przekąska na grilla, którą można też upiec sobie w piekarniku. 

Składniki: ( na 8-10 placków  tortilli )

  • 8-10 placków tortilli ( w zależności od wielkości )
  • 500 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone szpiczaste 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 15 dag sera typu mozzarella z bloku
  • sól i pieprz
  • ulubiony sos np pomidorowo-paprykowy
Sposób przygotowania:
  • Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażamy chwilę drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę razem smażymy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Po chwili pokrojoną w kosteczkę paprykę. Delikatnie solimy i podsmażamy do odparowania płynu. Doprawiamy pieprzem. Warzywa przekładamy do dużej miski
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę / olej  i smażymy drobno pokrojonego kurczaka obtoczonego w przyprawie. Po upieczeniu dodajemy do pieczarek i papryki i studzimy
  • Po przestudzeniu do kurczaka i pieczarek dosypujemy starty ser. Mieszamy
  • Na środek tortilli wykładamy farsz i składamy w kopertę tz  powinien powstać nam kwadrat lub prostokąt.  W miejscu założenia spinamy wykałaczką
  • Tak przygotowane tortille kładziemy na grilla, tylko na tyle, aby je podgrzać i aby ser się roztopił. Możemy też tortille zapiec po prostu w piekarniku na kratce. Na grillu po 2-3 minuty z każdej strony, a w piekarniku ok 10-15 minut w 170 stopniach. 
  • Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki i koperty z tortilli kroimy po przekątnej na pół
  • Podajemy z ulubionym sosem

Komentarze