Tortilla z kurczakiem i warzywami zapieczona w piekarniku
Tortilla z kurczakiem i warzywami Tortilla z kurczakiem i warzywami
Tortilla w każdej wersji jest u nas w domu mile widziana. Dziś w formie rożków ułożonych w okrąg. Napełniłam je kurczakiem i warzywami i ułożyłam w dwóch warstwach. Jedna tortilla trochę odróżni a się od pozostałych kolorem, bo nie starczyło mi kukurydzianych i musiałam dopełnić tortillą pszenną. Danie smaczne, sycące i dość szybkie w przygotowaniu. Tortille ułożone w ten sposób wyglądają efektownie, więc danie można też podać np na domowym przyjęciu. Tortille można zwijać w różny sposób. Ja często robię rożki, bo dzieciom łatwiej jest trzymać je w rączce.
Składniki: ( na 16 rożków )
- 8 tortilli ( kukurydzianych lub pszennych średnich )
- 2 piersi z kurczaka, ulubiona przyprawa, olej
- pół brokułu
- 1 młoda cukinia
- mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cukinia
- 2 czerwone papryki szpiczaste
- 150 g tartej mozzarelli z bloku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na rozgrzanym oleju. Przesypujemy do dużej miski
- Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 6-7 minut. Odcedzamy, dzielimy na małe różyczki. Łodyżki również kroimy. Dodajemy do kurczaka
- Cukinię kroimy w plasterki, a każdy plasterek na 4 części. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko smażymy na oleju przez ok 5 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Przekładamy do miski z kurczakiem
- Do kurczaka i warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę i drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Całość delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem
- Do przestudzonych składników dosypujemy starty ser i mieszamy
- Tortille kroimy na pół i zwijamy rożki. Każdy rożek napełniamy przygotowanym farszem. Rożki układamy na blaszce w okręgu w dwóch warstwach. Całość posypujemy 2 łyżkami sera
- Blachę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut, żeby tortille się podgrzały
- Podajemy z sosem pomidorowym lub pomidorowo-paprykowym
Komentarze
Prześlij komentarz