Bigos z cukinii i marchewki z boczkiem

 Bigos z cukinii i marchewki z boczkiem

Bigos z cukinii i marchewki z boczkiem
Bigos z cukinii i marchewki

Polecam dziś pyszne danie, które można przygotować w parę chwil. Doskonałe na obiad czy na kolację. Idealne na letnie dni, kiedy zwykle wolimy zjeść coś lekkiego. Ja do potrawy dodałam boczek, ale można zmienić go na kiełbasę albo w ogóle nie dodawać wędliny, Doskonale smakuje z ulubionym pieczywem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 25 dag chudego boczku
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Na patelni ( najlepiej głębokiej typu wok ) rozgrzewamy olej i dajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i dalej smażymy ( ok 7 minut ) często mieszając
  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do marchewki. Solimy, doprawiamy pieprzem, dodajemy ziele i liść laurowy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut podlewając całość wodą ( ok pół szklanki )
  • Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na osobnej patelni. Boczek dodajemy do bigosu i chwilę razem dusimy
  • Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i jeszcze chwilę razem gotujemy
  • Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek
  • Bigos podajemy z ulubionym pieczywem lub z młodymi ziemniakami

Komentarze

Prześlij komentarz