Bigos z młodej kapusty z kiełbasą, boczkiem i pieczarkami

 Bigos z młodej kapusty z kiełbasą, boczkiem i pieczarkami

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty





Młoda kapusta często gości na naszym stole pod różnymi postaciami.  Gotuję ją zwykle jako dodatek do kotletów bądź sznycli. Dziś przyrządziłam z kolei bigos z młodej kapusty, który najlepiej smakuje z kromką chleba. Treściwy, bardzo smaczny i na czasie.

Składniki:

  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 25 dag boczku
  • 25 dag kiełbasy
  • 5-6 pieczarek
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 niewielka cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
  • Kapustę szatkujemy. Podlewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 15 minut. Bigos robię dość gęsty, dlatego wody daję niewiele, choć wszystko zależy od naszych upodobań
  • Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
  • Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty
  • Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty
  • Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do kapusty
  • Do całości dodajemy przecier i mieszamy
  • Całość gotujemy ok 10 minut doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
  • Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz