Biszkopt z truskawkami i mascarpone

 Biszkopt z truskawkami i mascarpone


  Przedstawiam przepis na pyszny biszkopt z masą mascarpone, truskawkami i galaretką. Duża tortownica znika w oka mgnieniu. Ciasto jest pyszne, prosto z lodówki wydaje się orzeźwiające, zwłaszcza na takie upały jak mamy teraz.

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 4 jaja duże
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan- fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok 350 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania etapami po 1 łyżce cukru
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając na najwyższych obrotach
  • Dalej wlewamy po 1 łyżce oleju nadal ubijając
  • Do ubitej masy jajecznej dodajemy etapami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie  już za pomocą silikonowej łopatki
  • Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy formę. Brzegów nie smarujemy. Ciasto wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut
  • Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, studzimy i następnie objeżdżamy nożem wokół, aby oddzielić ciasto od formy
  • Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy ją w 400 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia
  • Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół
  • Przygotowujemy masę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem na sztywno ( ok 3 min ). Za długie ubijanie skończy się zważeniem śmietany
  • Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i nadal ubijamy na wysokich obrotach tylko do połączenia składników
  • Na biszkopt wykładamy masę ( mi nieco zostało - gdybym wyłożyła całą było by już za wysoko na truskawki i galaretkę. Można upiec biszkopt w nieco większej foremce lub odłożyć nieco masy do innego deseru ( ja zrobiłam galaretkę z owocami i masą mascarpone ). Masę rozsmarowujemy tak, aby doszła dokładnie do brzegów. Unikniemy wtedy sytuacji, że galaretka będzie nam spływać bokami.  Wyrównujemy
  • Na masie układamy truskawki. Nieco je dociskamy, aby nie zaczęły pływać po zalaniu galaretką
  • Tężejącą galaretką zalewamy truskawki i ciasto wstawiamy do lodówki, aby masa i galaretka dokładnie stężały

Komentarze