Leczo z polędwiczką wieprzową

 Leczo z polędwiczką wieprzową

Leczo z polędwiczką wieprzową

Leczo z polędwiczką wieprzową

    Leczo to pyszna potrawa, którą u nas zajada się całą rodzina. Leczo może być pożywnym smacznym obiadem. U nas podaje się go z ulubionym pieczywem. 

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 młode niewielkie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 butelka ok 700 lm passaty pomidorowej
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ostra i słodka papryka mielona
Sposób przygotowania:
  • Na dużej głębokiej patelni ( np typu wok ) rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, aż zmięknie
  • Do cebuli dodajemy pokrojoną w kawałeczki paprykę pozbawioną gniazd nasiennych. Smażymy razem ok 10 minut
  • Po tym czasie do papryk dolewamy passatę i dusimy dodając pokrojoną w ćwierćplasterki cukinię. Solimy i doprawiamy pieprzem
  • W tym czasie na osobnej patelni na oleju smażymy polędwiczkę, którą wcześniej kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, które rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie bitki. Bitki smażymy na oleju z obu stron w międzyczasie oprószając je solą i pieprzem. Polędwiczka nie wymaga długiego smażenia
  • Usmażone bitki dokładamy do leczo. Mieszamy. Doprawiamy papryką mieloną słodką i ostrą. Chwilę razem dusimy
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze