Mus brzoskwiniowy z galaretką i bitą śmietaną

Mus brzoskwiniowy z galaretką i bitą śmietaną

   W upalne dni dobrze zjeść coś dla ochłody. Mus prosto z lodówki będzie deserem, który sprawdzi się idealnie. Smaczny, słodki deser dla każdego. 

Składniki:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Kilka brzoskwiń - po zmiksowaniu na mus powinno być 250-300 ml musu
  • śmietanka 36% ok 150 ml 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 kosteczki czekolady


Sposób przygotowania
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Mieszamy, aż proszek się całkowicie rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu galaretkę możemy włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć
  • Brzoskwinie obieramy. Miąższ oddzielamy od pestki i miksujemy na mus
  • Mus łączymy z tężejącą galaretką i przelewamy do pucharków / słoiczków
  • Odstawiamy do stężenia do lodówki
  • Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i dekorujemy nią górę deseru. Posypujemy startą czekoladą

Komentarze