Leczo z kiełbasą

 Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą



   Lato to pora, kiedy można się do woli delektować potrawami ze świeżych warzyw. Jedną z ulubionych moich potraw jest leczo. Tym razem przyrządziłam go z dodatkiem kiełbasy. Pyszne, sycące i do tego mega kolorowe danie.

Leczo z kiełbasą

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 2 czerwone papryki
  • 2  żółte papryki
  • 3 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • olej so smażenia
  • 1 duże pęto kiełbasy ( u mnie wiejska )
  • 1 butelka passaty pomidorowej lub 6-7 pomidorów malinowych 
  • sól, pieprz, papryka mielona ostra i słodka
Sposób przygotowania:
  • Cebulę kroimy na kawałki
  • W garnku o grubym dnie rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju ( u mnie rzepakowy ) i dodajemy do niego cebulę. Smażymy ok 5 minut aż lekko się zeszkli
  • Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i podsmażamy na małym ogniu ok 5 minut mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły
  • Po tym czasie do papryki dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pomidory  ( wcześniej można sparzyć i obrać ze skórki ) lub dolewamy passatę z butelki. Solimy. Dusimy prawie do miękkości czyli ok 20 minut
  • Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki i podsmażamy na patelni
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawy ok 5 minut przed końcem gotowania. Dodajemy też podsmażoną kiełbasę, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok 5-7 minut
  • Całość doprawiamy pieprzem, ostrą i słodka mieloną papryką
  • Podajemy z pieczywem, ryżem lub solo

Komentarze