Racuchy na kefirze z jabłkami i bananem

 Racuchy na kefirze z jabłkami i bananem

Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze z jabłkami i bananami
Racuchy na kefirze

     Racuchy na kefirze to pyszne danie obiadowe. Możemy je też podać na deser czy kolację. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą lub miodem.

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko L
  • szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jabłko średnie
  • 1 średni banan
  • olej do smażenia
  • cukier puder/ miód lub konfitura 
Sposób użycia:
  • Kefir roztrzepujemy z jajkiem
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym i łączymy z mokrymi składnikami
  • Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałki, a banana na półplasterki lub ćwierćplasterki
  • Owoce dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby ciasto nieco napęczniało pod wpływem proszku
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku


Komentarze