Tort kokosowy

 Tort kokosowy

Tort kokosowy

Tort kokosowy


Tort kokosowy

    Ostatnio przygotowałam na urodziny tort kokosowy. Wszyscy lubimy to, co kokosowe, więc tort kokosowy był dobrym wyborem. Upiekłam do niego sprawdzony blat kokosowy oraz biszkopt i zrobiłam masę mascarpone również sprawdzoną i często wykorzystywaną przeze mnie do różnych deserów tortów i ciast. Zapraszam po przepis. Blaty pieczone w tortownicy o średnicy 23 centymetry. 

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Składniki:

Na blat kokosowy:

  • 3 białka z jajek o rozmiarze L
  • 110 g drobnego cukru
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Na biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 150 g szklanki drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Na masę do przełożenia tortu:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • śmietan-fix x2
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
Na masę na zewnątrz tortu:
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
  • wiórki do obsypania boków tortu
  • opcjonalnie do nasączenia blatów biszkoptowych: woda z cytryną i cukrem lub np syrop z mandarynek/ ananasów z puszki
  • do przyozdobienia tortu: np: raffaello, ozdoby z masy cukrowej, waflowe rurki, bezy, makaroniki,  ...

Sposób przygotowania: 
  • Pieczemy blat kokosowy:
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  • Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści
  • Do ubitej piany z cukrem dosypujemy przesianą mąkę i wiórki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
  • Tortownicę ( u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25-30 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odpinamy obręcz i blat przenosimy na kratkę do wystudzenia
  • Pieczemy biszkopt:
  • Całe jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
  • Do ubitej masy przesiewamy etapami oba rodzaje mąki ( wcześniej je mieszam ) i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
  • Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również ) i pieczemy ok 45-50 minut w 170 stopniach
  • Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Zwykle ścinam cieniutko górę biszkopta, aby tort w środku był jasny i równy, a dopiero potem przekrawam na blaty
  • Przygotowujemy masę kokosową do przełożenia blatów:
  • W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix
  • Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka
  • Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
  • Przekładamy blaty przygotowaną masą : biszkopt-masa-blat kokosowy-masa i biszkopt. Blaty biszkoptowe przed przełożeniem możemy delikatnie nasączyć np wodą z cytryną i cukrem lub syropem z mandarynek czy ananasów z puszki. Przełożony tort wkładamy do lodówki i przygotowujemy w tym czasie śmietanę do obłożenia wierzchu tortu.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 
  • Boki i wierzch tortu równo smarujemy ubitą śmietanką. Boki obsypujemy wiórkami. Wierzch dowolnie dekorujemy
  • Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin


Komentarze