Placuszki na skyrze

 Placuszki na skyrze

Placuszki na skyrze


    Przedstawiam przepis na pyszne placuszki przygotowane na skyrze. Są pożywne i pyszne. Do placuszków wykorzystałam dwa kubeczki skyru po 150 gram. Całość to proste składniki, a racuszki wychodzą pyszne. Szybkie wykonanie to też ich zaleta. Można podać na śniadanie, słodki obiad, deser lub kolację.

Składniki:

  • 300 g skyru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obsypania upieczonych placuszków, owoce, miód lub konfitura
Sposób przygotowania:

  • Skyr mieszamy z jajkami na jednolitą masę
  • W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy
  • Składniki mokre łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy
  • Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby nieco spęczniało
  • Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią ciasto. Na jednego placka jedna duża łyżka ciasta. 
  • Między placuszkami powinno być nieco miejsca, gdyż podczas pieczenia troszkę rosną. Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia na średnim ogniu
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z cukrem pudrem, miodem, owocami lub konfiturą

Komentarze