Pasta z makreli z jajkiem

 Pasta z makreli z jajkiem

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

     Wędzona makrela doskonale nadaje się do przyrządzania różnych smarowideł do pieczywa. Jako dziecko lubiłam skubać makrelę i jeść ją samą bez żadnych dodatków, ale teraz zdecydowanie wolę pyszne smarowidła. Z ulubionym pieczywem są ciekawą, smaczna i zdrową przekąską. Makrela to jedna z najzdrowszych. Jej mięso zawiera bardzo dużo białka oraz bardzo dużą ilość witamin: witaminę A, D, B1, B2, B6, B12, E i PP oraz retinol, kwas foliowy oraz sporo potasu i magnezu. Jest też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wędzona makrela ma też stosunkowo niedużo kalorii, co oprócz smaku i właściwości zdrowotnych jest kolejną jej zaletą. 


Pasta z wędzonej makreli z jajkiem
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości wędzona makrela
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
  • Makrelę obieramy z mięsa uważając, aby odrzucić wszystkie ości
  • Makrelę ucieramy widelcem
  • Jajko, ogórka i cebulę drobno kroimy i dodajemy do makreli
  • Bardzo delikatnie solimy oraz doprawiamy pieprzem. Mieszamy
  • Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze