Pasta z makreli z jajkiem
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem |
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem |
Wędzona makrela doskonale nadaje się do przyrządzania różnych smarowideł do pieczywa. Jako dziecko lubiłam skubać makrelę i jeść ją samą bez żadnych dodatków, ale teraz zdecydowanie wolę pyszne smarowidła. Z ulubionym pieczywem są ciekawą, smaczna i zdrową przekąską. Makrela to jedna z najzdrowszych. Jej mięso zawiera bardzo dużo białka oraz bardzo dużą ilość witamin: witaminę A, D, B1, B2, B6, B12, E i PP oraz retinol, kwas foliowy oraz sporo potasu i magnezu. Jest też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wędzona makrela ma też stosunkowo niedużo kalorii, co oprócz smaku i właściwości zdrowotnych jest kolejną jej zaletą.
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem |
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem |
Składniki:
- 1 średniej wielkości wędzona makrela
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ogórek konserwowy
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Komentarze
Prześlij komentarz