Placki z gotowanych ziemniaków z żółtym serem

 Placki z gotowanych ziemniaków z żółtym serem

Placki z gotowanych ziemniaków



     Gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu można na szybko przyrządzić takie właśnie placki z gotowanych  ziemniaków dodając do nich starty ser żółty. Są smaczne. Można je zajadać solo, można z maślanką lub kefirem, ale gdy mamy więcej czasu warto do nich przyrządzić sos pieczarkowy. 

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 60 g sera żółtego startego ( użyłam tartej mozzarelli )
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia placuszków
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub też zaraz po ugotowaniu ugniatamy łyżką do puree
  • Do ostudzonych ziemniaków dodajemy starty ser i jajko oraz mąkę
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
  • Z ciasta formujmy kulki, obtaczamy w tartej bułce, a następnie spłaszczamy w dłoniach
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki z obu stron do ładnego zrumienienia
  • Podajemy z kefirem lub maślanką, sosem pieczarkowym, solo lub z ulubioną surówką

Komentarze