Sałatka śledziowa po tatarsku

 Sałatka śledziowa po tatarsku

Sałatka śledziowa po tatarsku

Sałatka śledziowa po tatarsku

Śledzie po tatarsku

     Polecam bardzo prostą i szybką w wykonaniu sałatkę śledziową. Sałatka śledziowa po tatarsku jest bardzo smaczna i z powodzeniem możemy ją podać na świąteczny stół, choć sprawdzi się też na co dzień zwłaszcza dla miłośników śledzi.

Śledzie po tatarsku

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych z oleju
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe ( średnie )
  • mały słoiczek pieczarek konserwowych
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezy
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypiorek
Sposób przygotowania:
  • Śledzie odsączamy z oleju. Można je osuszyć dodatkowo na papierowym ręczniku
  • Śledzie kroimy w kostkę
  • Ogórki konserwowe i pieczarki kroimy w kostkę, nieco mniejszą od pokrojonych w kostkę śledzi'
  • Cebulę kroimy
  • Doprawiamy pieprzem, mieszamy
  • Śmietanę mieszamy z majonezem i łączymy ze śledziem i warzywami
  • Całość obficie posypujemy szczypiorkiem
  • Podajemy z pieczywem

Komentarze