Ananas w cieście naleśnikowym

 Ananas w cieście naleśnikowym

Ananas w cieście naleśnikowym

Ananas w cieście

Ananas w cieście naleśnikowym

      Ananas w cieście to propozycja na słodki obiad lub też deser czy kolacje. Używam świeżego soczystego ananasa, którego należy umiejętnie obrać i pozbawić twardego środka. Ciasto sporządzamy podobne jak na naleśniki. Placki z ananasem możemy podać polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też z dodatkiem innych sezonowych owoców. 

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 1 jajko
  • ok 200 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania upieczonych placuszków
Sposób przygotowania:
  • Ananasa obieramy, kroimy na plastry i z każdego krążka wykrawamy twardy środek
  • Przygotowujemy ciasto: mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli roztrzepujemy za pomocą rózgi. Zostawiamy ciasto na kilka minut
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki ananasa maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Ja zalewam też środek krążka ciastem. 
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor
  • Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z cukrem pudrem lub miodem oraz z  sezonowymi owocami

Komentarze