Deser "Leśny mech" w pucharkach

 Deser "Leśny mech" w pucharkach

Deser "Leśny mech"



     Pyszny deser z sezonowymi owocami. Oryginalnie wygląda i obłędnie smakuje. Ten deserek to pucharkowa wersja szpinakowego ciasta Leśny mech. Wymaga nieco pracy, ale jest tego warty. Owoce można dobrać sobie dowolnie: maliny, jeżyny, poziomki, jagody.

Deser Lesny mech

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g świeżego szpinaku
Na frużelinę z owoców:
  • ok 300 g mieszanych owoców: u mnie malina, borówka amerykańska i garstka poziomek 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Na krem mascarpone:
  • 250 g serca mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: owoce do przystrojenia

Sposób wykonania:
  • Szpinak blendujemy razem z olejem na gładko
  • Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
  • Do masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy pomału mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki aż składniki się połączą
  • Do foremki ( u mnie średnica 22 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
  • Po wystudzeniu ciasto rozdrabniamy w palcach na drobne cząstki
  • Przygotowujemy frużelinę: owoce i cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Do owoców dolewamy Wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy, aby mąka równomiernie się rozprowadziła. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie studzimy
  • Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
  • Na dno pucharków wsypujemy porcję pokruszonego ciasta, na ciasto wyciskamy krem mascarpone. Na krem wykładamy porcję frużeliny, którą pokrywamy warstwa ciasta. Górę dekorujemy owocami
  • Deser wkładamy na ok 2 godziny do lodówki

Komentarze