Sałatka z bobem

 Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

     Sezon na bób w pełni, więc korzystamy z dobrodziejstw lata i zajadamy się pysznym świeżym bobem. Bób jadamy pod różnymi postaciami, ale dziś przedstawiam sałatkę z bobem. Proste i smaczne danie, które można zjeść  zarówno na zimno, jak i na ciepło. Obie wersje smakują doskonale.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • pół opakowania mrożonej zielonej fasolki
  • 15 dag chudego boczku ( u mnie pieczony )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, a po przestygnięciu obieramy ze skórki
  • Fasolkę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do obranego bobu
  • Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na niego posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę boczek ( u mnie tylko chudy, więc nie wymagał wytapiania ) i chwilę razem przesmażamy
  • Boczek z cebulą dodajemy do warzyw
  • Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą
  • Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy
  • Podajemy na zimno lub na ciepło

Komentarze