Sałatka z bobem
Sałatka z bobem |
Sezon na bób w pełni, więc korzystamy z dobrodziejstw lata i zajadamy się pysznym świeżym bobem. Bób jadamy pod różnymi postaciami, ale dziś przedstawiam sałatkę z bobem. Proste i smaczne danie, które można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Obie wersje smakują doskonale.
Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- pół opakowania mrożonej zielonej fasolki
- 15 dag chudego boczku ( u mnie pieczony )
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, a po przestygnięciu obieramy ze skórki
- Fasolkę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do obranego bobu
- Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na niego posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę boczek ( u mnie tylko chudy, więc nie wymagał wytapiania ) i chwilę razem przesmażamy
- Boczek z cebulą dodajemy do warzyw
- Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą
- Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy
- Podajemy na zimno lub na ciepło
Komentarze
Prześlij komentarz