Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

 Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami 

Cukinia faszerowana

Faszerowana cukinia

    Dziś przedstawiam jedno z moich ulubionych letnich dań: faszerowaną zapieczoną w piekarniku cukinię. Farsz może być różny, ale ten należy do moich ulubionych. Danie sycące, pyszne, pachnące pieczarkami. Można podawać z ulubionym sosem, ale farsz jest wilgotny, upieczona cukinia również, więc taką cukinię można też pałaszować bez dodatków.

Składniki

  • 3 cukinie ( w sumie ok 700 g )
  • 100 g ryżu parboiled
  • 300 g pieczarek
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 niedużej czerwonej papryki
  • olej 
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki passaty pomidorowej
  • tarta mozzarella
Sposób przygotowania:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół
  • Za pomocą łyżeczki wydrążamy miękki środek z pesteczkami
  • Wydrążony miąższ kroimy na drobne kawałki, a wydrążone środki cukinii oprószamy solą i odstawiamy na ok 15 minut, aż cukinie puszczą sok
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
  • Do cebuli dodajemy wydrążony miąższ cukinii, drobno pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy do warzyw ryż oraz passatę. Mieszamy
  • Sok z cukinii wylewamy, przecieramy środki ręcznikiem papierowym
  • Cukinie wypełniamy farszem, posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut, aż cukinia zmięknie

Komentarze