Dżem morelowy

 Dżem morelowy

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków. 

Składniki: 

  • 1 kg moreli
  • 200 g cukru kryształu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
  • Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
  • Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
  • W tym czasie morele puszczą sporo soku. Morele zaczynamy gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
  • W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił
  • Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
  • Gdy wystygną odnosimy do spiżarki

Komentarze