Dżem morelowy
| Dżem morelowy | 
| Dżem morelowy | 
Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków.
Składniki:
- 1 kg moreli
 - 200 g cukru kryształu
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
Sposób przygotowania
- Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
 - Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
 - W tym czasie morele puszczą sporo soku. Morele zaczynamy gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
 - W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił
 - Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
 - Gdy wystygną odnosimy do spiżarki
 
Komentarze
Prześlij komentarz