Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Te same składniki, trochę mniej pracy, a smak równie doskonały, co tradycyjnych gołąbków. 

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, biodrówka )
  • 130 g suchego ryżu
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • przecier lub passata pomidorowa
Sposób przygotowania:
  • Kapustę ścieramy na dużych oczkach tarełka. Musi być dobrze rozdrobniona. Po starciu delikatnie ją solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Odciskamy z soku
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nie musimy gotować do całkowitej miękkości
  • Cebulę siekamy i smażymy do zeszklenia na ok 4 łyżkach oleju
  • Mięso, ryż, kapustę wraz z olejem, dwa surowe jajka umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy pieprzem, czerwoną papryką i delikatnie solą ( kapusta i ryż były solone ). Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, aby składniki równomiernie się wymieszały
  • Z masy formujemy owalne lub okrągłe kotleciki i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je zalewą przygotowaną na bazie przecieru lub passaty pomidorowej. Gołąbki powinny być zakryte prawie całkowicie zalewą
  • Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st i pieczemy przez 1 godzinę 
  • Gołąbki podajemy z ulubionym sosem
  • Z podanej ilości składników wyszły dwa naczynia żaroodporne gołąbków

Komentarze