Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Gołąbki bez zawijania |
Gołąbki bez zawijania to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Te same składniki, trochę mniej pracy, a smak równie doskonały, co tradycyjnych gołąbków.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, biodrówka )
- 130 g suchego ryżu
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 2 jajka
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
- przecier lub passata pomidorowa
Sposób przygotowania:
- Kapustę ścieramy na dużych oczkach tarełka. Musi być dobrze rozdrobniona. Po starciu delikatnie ją solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Odciskamy z soku
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nie musimy gotować do całkowitej miękkości
- Cebulę siekamy i smażymy do zeszklenia na ok 4 łyżkach oleju
- Mięso, ryż, kapustę wraz z olejem, dwa surowe jajka umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy pieprzem, czerwoną papryką i delikatnie solą ( kapusta i ryż były solone ). Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, aby składniki równomiernie się wymieszały
- Z masy formujemy owalne lub okrągłe kotleciki i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je zalewą przygotowaną na bazie przecieru lub passaty pomidorowej. Gołąbki powinny być zakryte prawie całkowicie zalewą
- Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st i pieczemy przez 1 godzinę
- Gołąbki podajemy z ulubionym sosem
- Z podanej ilości składników wyszły dwa naczynia żaroodporne gołąbków
Komentarze
Prześlij komentarz