Krem z dyni z groszkiem ptysiowym

 Krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Krem z dyni

     Pojawiły się już w sprzedaży dynie, więc zakupiłam już moją ulubioną dynię hokkaido i przyrządziłam z niej pyszny krem. Jako dodatek użyłam groszku ptysiowego. Zupa smaczna i pożywna. 

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido lub inna( ok 1 kg )
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki i niewielki kawałek selera
  • 1 większy ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, curry 
  • groszek ptysiowy
  • ewentualnie bulion
Sposób przygotowania:
  • Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w kostkę
  • Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach 
  • Dynię i warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek
  • Warzywa blendujemy na mus i dolewamy wodę lub bulion do odpowiadającej nam gęstości. Dodajemy łyżkę oliwy
  • Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Chwilę gotujemy
  • Podajemy z groszkiem ptysiowym

Komentarze