Pierogi z czereśniami w cieście kukurydzianym

 Pierogi z czereśniami w cieście kukurydzianym

Pierogi z czereśniami
Pierogi z czereśniami

    Pierogi z czereśniami są u nas stałym punktem sezonu. Czereśnie są pyszne jedzone na surowo, ale w pierogach też smakują wybornie. Podane z tartą bułką zarumienioną na maśle smakują i dzieciom i dorosłym.


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • ok 150 ml ciepłej wody
  • ok 50 sztuk czereśni
  • bułka tarta i masło
Sposób przygotowania:
  • Oba rodzaje mąki łączymy. Dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, jajko i wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem
  • Z czereśni wyjmujemy pestki. Ja przekrawam każdy owoc na pół i wydłubuję z niego pestkę
  • Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy ok 6 cm. Każdy pas kroimy na kwadraty
  • Na środku każdego kwadratu umieszczamy dwie połówki czereśni i zlepiamy
  • Dotujemy przez ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie
  • Podajemy polane bułką tartą zrumienioną na maśle i posypane cukrem

Komentarze