Pierogi z czereśniami w cieście kukurydzianym
Pierogi z czereśniami |
Pierogi z czereśniami |
Pierogi z czereśniami są u nas stałym punktem sezonu. Czereśnie są pyszne jedzone na surowo, ale w pierogach też smakują wybornie. Podane z tartą bułką zarumienioną na maśle smakują i dzieciom i dorosłym.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- ok 150 ml ciepłej wody
- ok 50 sztuk czereśni
- bułka tarta i masło
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje mąki łączymy. Dodajemy szczyptę soli, miękkie masło, jajko i wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem
- Z czereśni wyjmujemy pestki. Ja przekrawam każdy owoc na pół i wydłubuję z niego pestkę
- Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy ok 6 cm. Każdy pas kroimy na kwadraty
- Na środku każdego kwadratu umieszczamy dwie połówki czereśni i zlepiamy
- Dotujemy przez ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie
- Podajemy polane bułką tartą zrumienioną na maśle i posypane cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz