Rolada biszkoptowa z jabłkami. Rolada biszkoptowa z papierówkami

 Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z papierówkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

    Rolada biszkoptowa to bardzo szybki, tani i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek czy też jako dodatek do kawy. Do rolady wykorzystałam moje własne papierówki, które w tym roku wyjątkowo obrodziły i kuszą ciągle, aby coś z nich przyrządzić, choć na surowo też są pyszne.

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek M
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • ok 1400 g jabłek papierówek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru do jabłek
  • dodatkowo: łyżka masła, cukier puder
Sposób wykonania
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne z pestkami. Tak przygotowane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy masłem i równomiernie  rozprowadzamy po nim jabłka
  • Przygotowujemy ciasto na biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Gdy mocno się spienią dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie dolewamy olej i chwilę razem miksujemy
  • Do masy jajecznej dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie po nich go rozprowadzamy
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 30 minut
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Przygotowujemy lnianą ściereczkę, a wierzch biszkoptu oprószamy cukrem pudrem, aby nie przykleił się do ściereczki
  • Przykładamy ściereczkę do biszkoptu i dodatkowo jakąś np cienką plastikową lekką deskę do krojenia i szybkim ruchem odwracamy blachę "do góry nogami" tak aby jabłka znalazły się u góry. Odrywamy delikatnie papier do pieczenia i rolujemy jeszcze gorącą roladę po dłuższym boku pomagając sobie ściereczką. Końcówka ciasta musi się znaleźć od spodu rolady

Komentarze