Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji
Chińska surówka z białej kapusty |
Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji |
Chińska surówka z białej kapusty |
Chińską surówkę, którą podają w chińskich restauracjach można przygotować w domu. Jest prosta do wykonania, a smak niezapomniany. Idealnie komponuje się z ryżem i daniami z mięsa.
Składniki:
- pół główki średniej wielkości kapusty
- 2 marchewki
- 1 większy ząbek czosnku
- pół szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno szatkujemy
- Marchewki ścieramy na grubych oczkach
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Kapustę mieszamy z marchewką
- Ocet, olej, czosnek, sól i cukier zagotowujemy i mieszamy aż cukier się rozpuści
- Wrzącą zalewą zalewamy kapustę. Mieszamy. Chwilę ugniatamy łyżką i przykrywamy. Pozostawiamy do wystygnięcia
- Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania
Komentarze
Prześlij komentarz