Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji

 Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji

Chińska surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji

Chińska surówka z białej kapusty

     Chińską surówkę, którą podają w chińskich restauracjach można przygotować w domu. Jest prosta do wykonania, a smak niezapomniany. Idealnie komponuje się z ryżem i daniami z mięsa. 

Składniki:

  • pół główki średniej wielkości kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Marchewki ścieramy na grubych oczkach
  • Czosnek przeciskamy przez praskę
  • Kapustę mieszamy z marchewką
  • Ocet, olej, czosnek, sól i cukier zagotowujemy i mieszamy aż cukier się rozpuści
  • Wrzącą zalewą zalewamy kapustę. Mieszamy. Chwilę ugniatamy łyżką i przykrywamy. Pozostawiamy do wystygnięcia
  • Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania

Komentarze