Faszerowana cukinia

 Faszerowana cukinia z piekarnika

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

      Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. Wszyscy domownicy się zajadają zapiekanymi w piekarniku cukiniami wypełnionymi smakowitym farszem. Tym razem farsz z mięsa, ryżu i warzyw. A wszystko pod serową pierzynką. 

Składniki:

  • 5 cukinii po ok 300 g
  • 100 g suchego ryżu
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • pół czerwonej niewielkiej papryki
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka
  • 200 g startej mozzarelli
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
  • Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środek z pesteczkami. Wydrążony środek drobno siekamy, a wydrążone cukinie oprószamy solą i pozostawiamy ok 20 minut, aby nieco zmiękły i puściły sok. Po 20 minutach sok z cukinii wylewamy. Możemy przetrzeć środek ręcznikiem papierowym
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy do niego drobniutko pokrojoną paprykę oraz miąższ  wydrążony z cukinii. Wszystko razem smażymy do czasu, aż odparuje cały płyn spod mięsa
  • Wówczas do mięsa dodajemy ryż oraz passatę. Mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy
  • Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 33-40 minut do czasu, aż cukinia zmięknie
  • Ok 10 minut przed końcem pieczenia blachę wyjmujemy, a cukinie posypujemy serem, oprószamy mieloną papryką i ponownie wstawiamy do piekarnika, aby ser się stopił

Komentarze