Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

 Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Kotlety z jajek

   Kotlety z jajek to bardzo smaczne danie. U nas zwykle serwowane z frytkami i sałatką. 

Składniki:

  • 5 jajek na twardo i 1 jajko surowe
  • 70 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie w gorącej wodzie i gotujemy wg przepisu na opakowaniu ( ok 15 min - woda musi całkiem odparować. Gorącą kaszę można jeszcze rozetrzeć za pomocą łyżki, żeby konsystencja kotletów była bardziej gładka
  • Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarełku o małych oczkach
  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju
  • Koperek siekamy
  • Przestudzoną kaszę łączymy ze startymi jajkami, cebulą, koperkiem, łyżką tartej bułki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy surowe jajko. Dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
  • Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką

Komentarze