Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i malinami

 Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone i malinami

Rolada z kremem mascarpone i z malinami

Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami

      Rolada z kremem mascarpone i malinami to pyszny deser, dodatek do kawy, podwieczorek dla dzieci. Wspaniały smak i ładny wygląd. Z powodzeniem można zaserwować gościom. Polecam.

Składniki:

  • 5 jajek M
  • 150 g mąki typ 450
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • opakowanie śmietan-fix ( opcjonalnie - ja daję )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka malin
Sposób przygotowania:
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, aż się nieco spienią. A następnie dosypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na sztywno
  • Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy na mniejszych obrotach. Dolewamy olej i chwilę razem mieszamy
  • Do masy dosypujemy partiami zmieszane ze sobą oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
  • Mieszamy na najniższych obrotach lub za pomocą szpatułki
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok 20 minut do lekkiego przyrumienienia
  • Po upieczeniu blachę wyjmujemy z piekarnika. Przygotowujemy lnianą ściereczkę lub po prostu drugi papier do pieczenia. Rozłożoną ściereczkę/ papier obsypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią ciasto, tak aby papier, na którym się piekło znalazł się u góry. Papier delikatnie odrywamy od ciasta i gorący biszkopt ściśle rolujemy ze ściereczką lub nowym arkuszem papieru po dłuższym boku. Zostawiamy do ostygnięcia
  • Przygotowujemy masę: śmietankę ( prosto z lodówki ) ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i mieszamy ze śmietanką na mniejszych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i składniki się połączą
  • Wystudzone ciasto odwijamy i smarujemy równomiernie kremem po całej powierzchni. Na kremie układamy maliny lekko wciskając je w krem i rolujemy ciasto tak, jak było wcześniej zwinięte. Zawijamy je ściśle w ściereczkę lub papier i wkładamy na kilka godzin/ najlepiej na całą noc do lodówki
  • Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Komentarze